top of page

The Silent Book Club: Een feest voor introverten

Bijgewerkt op: 5 feb.“Heb je weleens van The Silent Book Club gehoord?”, vroeg een vriend aan me. Je zou denken van wel, aangezien ik Het Leesweekend organiseer. Maar nee, ondanks het feit dat het concept al tien jaar bestaat, had ik er nog nooit van gehoord. En dus schreef ik me in om een van hun events bij te wonen. 


Op naar The Silent Book Club in Amsterdam


Op een donderdagavond in Amsterdam stap ik op mijn fiets richting de Herengracht. In het Duitse Goethe Instituut vindt de zoveelste editie van The Silent Book Club plaats. Boëlle, een van de deelneemsters van Het Leesweekend in juni en november, wacht op me voor de ingang. Ook zij was nieuwsgierig. Het feest voor introverten (al ben ik dat zelf niet) kon beginnen. 


Lezen in stilte, met anderen

In de bibliotheek zit tussen de boekenkasten een twintigtal mensen zwijgend te lezen. En dan niet op een smartphone, maar in een papieren boek. Terwijl boekenclubs meestal bestaan uit een ouder publiek, en voornamelijk vrouwen, is deze groep divers: man en vrouw, jong en oud, Nederlanders en expats.


Het eerste uur is iedereen aan het lezen in stilte, met anderen om je heen. Het enige wat de stilte breekt is het omslaan van een bladzijde of wanneer iemand opstaat om naar de wc te gaan. Maar op weinig plekken in de stad ervaar je zo’n rust. Het tweede uur heeft men de kans om met de anderen te delen wat ze lezen, maar alleen als je daar zin in hebt. 


Bring Your Own Book

Wat je leest maakt niet uit, iedereen heeft zijn of haar eigen boek mee. Dit is wat het anders maakt dan een traditionele boekenclub. Vrijer vooral, een boekenclub zonder verplichten. Voor velen is dit uur het langst dat ze deze week opeenvolgend zullen lezen. De rest van hun leven zit vol gepland, en is er weinig ruimte om even achterover te hangen met een goed boek. 


Daarom loopt het zo goed, en zijn alle edities van The Silent Book Clubs al lang van tevoren volgeboekt. Het geeft de drukke stedeling eindelijk een uurtje voor zichzelf om even rustig te gaan zitten en tijd te nemen voor een boek dat al maanden ongelezen in de kast ligt. Het is dus eigenlijk Het Leesweekend, maar dan een ultrakorte editie. Een ware aanrader!


Over The Silent Book Club

Tien jaar geleden is The Silent Book Club opgezet door twee dames in Amerika, die af wilden stappen van het betuttelen van een boekenclub. Inmiddels is The Silent Book Club een wereldwijde community van lezers en boekenliefhebbers, met meer dan 500 locaties in 50 landen over de hele wereld!


In Nederland kan je een van hun events joinen in Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden en Groningen. Check de SBC Instagram hier


The Offline Club

Ook wij hebben een community: The Offline Club. Deze is geïnspireerd door The Silent Book Club, maar is net wat anders. Binnen The Offline Club komt men samen om even afstand te doen van digitale afleidingen - offline leven staat centraal.


We hosten bijvoorbeeld digitale detox hangouts in Café Brecht in Amsterdam. Hier komt men niet alleen om te lezen, maar mag je ook schrijven, journalen, een spelletje spelen, te haken, of een foto-album in elkaar knutselen. Je mag doen wat je wilt en is de perfecte gelegenheid om even te unpluggen, tot rust te komen, en je schermtijd te verminderen. 


RSVP hier om een van onze volgende events te joinen. 

68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page