top of page
Copy of 3.garden-iso-2.jpg

FAQ: Het Leesweekend

Klinkt leuk zo'n leesweekend maar je hebt nog een aantal vragen. We got you! De meeste gestelde vragen hebben we hieronder even voor je op een rijtje gezet. 

 • Wie wij zijn
  Wie we zijn? Boekenwurmen? Nope. Doorgewinterde retraite-gangers? Zeker niet. Zweverige hippies die het leven hebben uitgevonden? Hell no. Wij zijn Jordy (27) en Ilya (26), de initiatiefnemers van Het Leesweekend. We hebben beiden drukke en volgeplande levens. Leuk natuurlijk, maar iets te druk en gehaast, beseften we. Om ons heen zagen we dat ook, en dus zijn we in 2022 begonnen met het organiseren van driedaagse getaways. Al snel merkten we hoe leuk en waardevol het was om mensen een rustgevend weekend te bieden en te laten zien dat een retraite niet zweverig hoeft te zijn. We houden ons nu elke dag bezig met de vraag: ‘Hoe kunnen we mensen helpen een relaxter leven te leiden met meer rust, voldoening, en tijd voor zichzelf, en minder schermtijd en haast.” Het lijkt ons super je te verwelkomen op Het Leesweekend en je een mooie en rustgevende ervaring te geven waar je nog lang de vruchten van zal plukken!
 • Hoe Het Leesweekend is ontstaan
  We hadden het graag anders gezien, maar het begon allemaal bij, jawel, Bill Gates. Big Bill vertoeft twee weken per jaar in een huis midden in de natuur om zich af te zonderen van technologie, zijn sociale kringen en andere afleidingen. Waarom? Om boeken te lezen, uit te rusten, en zo inspiratie op te doen voor nieuwe ideeën. Jordy las begin 2022 over deze ‘Think Week’, en vertrok zonder mobiel en met een tas vol boeken naar de Veluwe. Hij vertelde mij (Ilya) na terugkomst over zijn positieve ervaringen en nieuwe inzichten, en het duurde niet lang voordat ik me terugtrok in een huisje tussen de schapen in Friesland om even te ontsnappen aan m’n leuke maar volgeplande leven. Het was tijdens dit weekend dat ik dacht: "Wauw. Ik heb me in tijden niet zo goed, voldaan, geïnspireerd en uitgerust gevoeld… Dit moet iedereen meemaken!" Bij terugkomst stelde ik Jordy voor om te onderzoeken hoe mensen tegen een weekendje unpluggen aankijken. Het leek iedereen heerlijk. En dus vertrok de eerste groep Leesweekenders een paar maanden later (oktober 2022) naar een natuurhuis in Overijssel voor de eerste editie van Het Leesweekend. De recensies waren denderend, en Jordy en ik waren om: Ons concept is nodig in deze snelle wereld, en we gaan er alles aan doen om Het Leesweekend te groeien. The rest is history.
 • Waarom we doen wat we doen
  We hebben een druk bestaan en betrappen onszelf er op dat we af en toe het gevoel hebben dat geen minuut onbesteed mag worden. Ook om ons heen merken we dit: We leven met z’n allen in een constante stroom - in een maatschappij die ons vraagt om altijd ‘aan’ te staan, waarin we veel van onszelf verwachten. We racen van werk naar een sportklasje, koken dan snel een avondmaal, en moeten ook nog ons sociale leven onderhouden. De NOS app gaat altijd maar door, sociale media kanalen bombarderen je met meldingen, en een (werk)gesprek is nooit af, want je hebt Whatsapp of Slack. Door deze constante rush en overload aan digitale prikkels zijn rustmomenten schaars en hebben we het gevoel nooit écht tijd voor onszelf te hebben. We komen nauwelijks toe aan lezen, en voelen ons misschien zelfs vervreemd van onszelf en anderen omdat we altijd maar schermen tevreden moeten houden. En dan hebben we nog niet eens de shockerende statistieken op het gebied van burnouts benoemd. En dat is ronduit jammer. Het moet en kan anders, vinden wij. Een leven met meer tijd voor jezelf en aandacht voor de ander, met rustmomenten en ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeën. Minder haasten. Minder stressen. Minder schermtijd. En eindelijk weer verdwalen in een goed boek en oké zijn met het feit dat je even stilstaat. Maar om die rustmomenten in deze snelle en connected wereld te bewerkstelligen is lastig. Vandaar Het Leesweekend: drie dagen waarin het niet draait om werk, drukte en vooruitgang. Geforceerd pauzeren op een mooie locatie in de natuur om je te laten beseffen dat het anders kan.
 • Meer over Ilya
  “Kan jij wel relaxen?,” vroeg een vriend van me drie jaar geleden. Tsja, ik ben zo’n type die alles leuk vindt, alles wil meemaken, en honderd ideeën per dag heeft die hij allemaal wil uitvoeren. Ik kan me nog herinneren hoe verdrietig ik was toen ik als kind besefte dat ik niet elk land van de wereld zou zien, en niet elk boek zou kunnen lezen. Relaxen heb ik dus moeten leren, en die leerweg kreeg een vliegende start tijdens mijn eerste (individuele) leesweekend. Daar heb ik zo veel aan gehad, dat ik anderen hetzelfde gevoel van rust en voldoening, en overvloed aan inspiratie wilde geven. Naast het organiseren van Het Leesweekend hou ik van balsporten, doe ik graag aan afrodance, houd ik van lekker eten en een wijntje, en zeg ik nooit nee tegen een avontuur in het buitenland. Oja, en ik lees hier en daar ook nog een boek om tot rust te komen! Ik krijg energie van mensen samenbrengen en ben altijd nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. “Je stelt te veel vragen,” kreeg ik mee als feedback op mijn vorige baan als business developer bij verschillende start-ups in Amsterdam. Nu zet ik me in om kwetsbare jongeren en vluchtelingen te leren over sociaal ondernemen en geef ik één avond per week tennisles. Het lijkt me mega leuk om je te ontmoeten op Het Leesweekend en je drie dagen lang te ontzorgen, in de watten te leggen, en hopelijk ook te inspireren om meer rust in te bouwen in je leven!
 • Meer over Jordy
  ‘De Machine’ werd ik ook wel genoemd door mijn vrienden en studiegenoten. Een naam ontstaan door mijn robotachtige gewoonte om mij volledig sociaal af te zonderen net voor de tentamens. Want “presteren!” dacht ik… en alles moest daarvoor wijken. Het maximale eruit halen is in principe natuurlijk geen slechte eigenschap maar je kan erin doorschieten. Kortom, net zoals Ilya heb ik moeten leren relaxen. Sterker nog, tijdens mijn eerste individuele leesweekend kwam ik erachter dat relaxen juist een voorwaarde is om meer uit het leven halen. Als je altijd maar blijft sprinten, heb je geen ruimte om op adem te komen. Naast Het Leesweekend ben ik een fanatiek sporter en het liefst doe ik zoveel mogelijk verschillende soorten: tennis, yoga, bolderen of gymmen. Afwisseling vind ik heerlijk. Waar ik energie van krijg is nieuwe mensen ontmoeten, diepe gesprekken voeren over het leven, en op de bank hangen met een goed boek. Ohja, en ondernemen! Te lang stilzitten blijft lastig. Als je mee gaat met Het Leesweekend leer ik je graag kennen en hoop ik je een rustgevende ervaring te kunnen geven. Wie weet tot snel!
 • Het Leesweekend in de Media
  We vinden het bi-zar leuk dat meerdere mediakanalen ons concept en onze missie met hun lezers willen delen. Benieuwd naar de artikelen? Check ze hieronder. De VPRO: “Keihard uitrusten.” VPRO journalist Klaas kwam langs bij de tweede editie van Het Leesweekend. Hij observeerde, proefde de sfeer en interviewde onze deelnemers over hun ervaringen. Lees hier het artikel.

Laat je mailadres achter voor exclusieve updates,

en ontvang onze brochure over de eerstvolgende editie

Anker 1

Bekijk onze inschrijfpagina om de beschikbare data te checken en schrijf je direct in. 

Eerst meer info? 

Laat je mailadres achter voor exclusieve updates, en ontvang onze brochure over de eerstvolgende edities

Enthousiast?

bottom of page