top of page

5 Lees-Hacks: Hoe je meer kan lezen in je drukke leven


Je hebt nooit tijd om te lezen… of is het dat je er gewoon nooit tijd voor maakt? Wat het ook is, je favoriete (of dat ene interessante) boek dat in de kast ligt te verstoffen laat maar op zich wachten. Gewoonweg frustrerend.


Ik ken de frustratie. Gelukkig zijn er een aantal slimme “lees-hacks” die jou ook kunnen helpen weer in de lees-flow te komen.

  1. Zet lezen in je agenda. Idealiter in de ochtend. Meestal pak je pas een boek als je er toevallig aan toe komt. Wanneer je je leestijd inplant gebeurt het ook! Laat het niet aan toeval over.

  2. Koppel je leestijd aan een andere gewoonte. Een nieuwe gewoonte vormen gaat makkelijker als je het aan een al bestaande gewoonte koppelt. Zet je bijvoorbeeld een kopje koffie in de ochtend? Begin dan met lezen tijdens het drinken van je koffietje.

  3. Leg de lat laag. Soms beginnen we met lezen, raken we afgeleid of verveeld, en leggen het boek dan weg. Daarna straffen we onszelf op een tekort aan discipline. Een recept tot falen. Verwacht niet teveel van jezelf in het begin. Je gaat niet meteen goed zijn in lang kunnen lezen want focus en concentratie is iets dat je traint over tijd. Leg de lat daarom laag en definieer het lezen van minstens vijf bladzijden als een succes.

  4. Lees meerdere boeken tegelijkertijd. Wat? Is dat niet verwarrend? Niet in mijn ervaring. Soms heb ik zin in een boek dat makkelijk wegleest en de andere keer in een zware filosofische pil. Het voordeel van meerdere boeken tegelijk lezen is dat je niet altijd in dezelfde lees stemming bent. Dit zorgt ervoor dat je minder snel je leestijd overslaat.

  5. Leg je telefoon weg. Je kent het wel, de meldingen van je telefoon. Ben je eindelijk aan het lezen, voel je een trilling in je zak. Om dan niet te kijken, moet je mentaal sterk zijn. Leg je telefoon daarom weg, het liefst uit en in een andere kamer, om ook echt aan het lezen toe te komen.

Leuk en aardig deze tips, maar wil je écht tijd vrijmaken voor lezen? Dan kan je natuurlijk mee op Het Leesweekend. Ons weekend is op zichzelf niet alleen heerlijk, maar legt de basis voor een lees routine voor de rest van je leven!


Meer info?


Navigeer even hier naar onze home pagina waar je onze brochure kan downloaden.53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page